Pri obnove kaštieľa v Rusovciach odkryli vzácne nástenné maľby

06.11.2023 Bratislava

Bratislava 6. novembra (TASR) – Rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach, v ktorom má vzniknúť regionálne ekocentrum, umožnila odkryť vzácne nástenné maľby zo začiatku 19. storočia. "Nachádzajú sa v troch východných miestnostiach juhozápadného traktu kaštieľa," priblížila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Natália Ferusová z Krajského pamiatkového úradu v Bratislave spresnila, že reštaurátorský výskum identifikoval neskorobarokovo-klasicistickú ručne maľovanú výzdobou s krajinársko-rastlinnými motívmi. "Datovaná je do začiatku 19. storočia, a to konkrétne z roku 1807," informovala. Maľby reštaurátori odborne zakonzervovali.

Finišujúca rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky vyústi v obnovu samotného kaštieľa, sýpky i priľahlej záhrady. Obnovené priestory poskytnú zázemie pre regionálne ekocentrum, slúžiť bude pre workshopy, vzdelávacie programy pre žiakov a študentov, exkurzie, dobrovoľnícke dni, letné tábory, cezhraničné konferencie, nové turistické atrakcie či prezentáciu prírodných zaujímavostí.

Projekt je podporený prostredníctvom programov cezhraničnej spolupráce z eurofondov.
 

Vyberte región